Noordelijke Spitshonden

Een beknopt overzicht van de noordelijke spitshonden zoals zij thans staan geregistreerd.

 Het woord 'Spitshond' werd vrijwel letterlijk uit de Scandinavische talen overgenomen: Noors-Spisshund / Zweeds - Spetshund / Deens - Spidshund, alleen de Finnen spreken over 'Pystykorva'  hetgeen "rechtopstaand oor" betekent.

Al deze honden hebben twee kenmerken gemeen n.l.  rechtopstaande oren en een krulstaart.

In de, vaak sumiere, beschrijvingen van elk ras begint men steevast in de openingszin dat de besproken hond "wellicht het oudste ras van Scandinavië is". Tekeningen uit Bronstijd op de rotswanden bij Bohuslån en Tisselskog tonen ons jachttrafrelen waarbij duidelijk spitshonden te herkennen zijn.

 

Vandaag de dag zijn al deze rashonden voor het overgrote deel nog steeds werkhonden in de letterlijke zin van het woord, hetzij voor de jacht, hetzij als veedrijver/hoeder of bewaking danwel een combinatie van de specialiteiten. Praktisch elk land heeft zijn eigen ras voor deze vormen, hoewel voor de herdershonden hoofdzakelijk de 'Samen', voor ons meer bekend als de Laplanders, verantwoordelijk is. Op zichzelf bezien logisch daar hun gebied zich uitstrekt over het noordelijkste deel van de drie landen.

Eind vorige eeuw is een begin gemaakt met het standaardiseren van deze honden in Scandinavië ondergebracht in groep "A" .

Deze rasgroep was weer onderverdeeld in Scandinavische- en buitenlandse honden. Sinds 1985 volgt men de FCI-indeling,

t.w. Groep 5

 

In onze kennismaking zullen wij ons beperken tot de Scandinavische honden welke komen uit Denemarken - Noorwegen - Zweden en Finland, hoewel de laatste feitelijk geen Scandinavisch land is.

Iets over de opbouw van de rasverenigingen. Elk land heeft, gezien de grootte van de landen, lokale rassenclubs, welke, al dan niet overkoepeld worden door een centrale rasvereniging, die aangesloten is bij de kennelclub van dat land; vergelijkbaar met onze 'Raad van Beheer'. Deze kennelclubs worden overkoepeld door het centrale orgaan de 'Nordisk Kennel Union', die op zijn beurt is aangesloten bij de F.C.I.

 

FCI standaarden

http://www.fci.be/en/nomenclature/5-Spitz-and-primitive-types.html

 

ras afbeeldingen 

https://www.skk.se/sv/hundraser/?group=5 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb